Gerard de Baaij


‘In het jaar 1978 begon ik aan de MBCS (Helicon Velp) en in 1987 nam ik met diploma afscheid van de HBCS (Larenstein Velp). Nu veertig jaar later word ik verrast met de nominatie voor Alumnus van het Jaar 2018. Ik had weinig tijd nodig om volmondig ja te zeggen of ik mee wil doen aan deze eervolle nominatie en verkiezingsdeelname. Helicon en Larenstein hebben niet alleen de basis van mijn carrière gelegd, maar zijn ook een stevig onderdeel van mijn carrière. Ik wil daarom met enorm veel plezier mijn bijdragen leveren aan studenten en jong afgestudeerden. Dus wil ik meedoen om mijn kennis en ervaringen te delen.

Ik ben in Nijmegen geboren. Daar doorliep ik de Lagere Land- en Tuinbouwschool (1970-1974) en Middelbare Tuinbouwschool (1974-1978). Vervolgens ging ik met de solex naar Velp om cultuurtechniek te leren aan de Middelbare Bosbouw en Cultuurtechnische School (1978-1981). Daarna ben ik gaan studeren op de Hogere Bosbouw en Cultuurtechnische School, bos en natuurbeheer (1981-1987). Ik ben dus eigenlijk sinds 1970 verbonden aan Helicon en Larenstein.

In 1987 was ik medeoprichter van het adviesbureau voor bosbeheer en grondzaken Kindt & De Baaij. In 1993 stapte ik uit en ging zelfstandig door als De Baaij Advies. In 1996 ontving ik met Montessorischool De Triangel te Beuningen de Nationale Onderwijs Prijs uit handen van staatssecretaris Tineke Netelenbos voor het eerste gerealiseerde leerbos in Nederland. Ik ben initiator van het Nederlands Bos Debat en was oprichter en projectleider van onder andere NME Mooiland, Landschapsbeheer Boxmeer, Speelnatuur en Veiligheid, Spelenderwijs, Toeristisch Recreatief Netwerk Land van Cuijk en Stichting Bosbeheer Landgraaf.

In de periode 1997-2007 was ik (deeltijd-)docent bosbouw bij Helicon Velp en vervulde ik tevens enkele jaren de rol als ombudsman op school. In 2009-2011 was ik voorzitter van Pro Silva van de Koninklijke Bosbouw Vereniging Nederland. Jarenlang maakte ik deel uit van de redactie van het Nederlands Bosbouw Tijdschrift. In de periode 1997-2013 was ik directeur van Stichting De Marke Venray en verantwoordelijk voor het bos- en natuurbeheer van het gemeentelijk bos. In de periode  2011-2016 opereerde ik als (programma)manager van (Coöperatieve) Vereniging Treeport en in 2014-2016 als directeur (kwartiermaker) van het Business Centre Treeport. In mijn vrije tijd was ik actief als voorzitter van de Dorpsraad van Stevensbeek en heb het boek “Het platteland in deze nieuwe tijd” geschreven.

 

Sinds oktober 2017 ben ik directeur van het Parkschap Nationaal Park De Biesbosch. Mocht het zover komen dat de eervolle titel Alumnus van het Jaar mij toekomt, dan zal ik het D.J. Berkhoff fonds niet vergeten, omdat zij in een belangrijke periode van mijn opleidingstijd mij goed hebben ondersteund. Maar ik wil ook het verschil tussen studie waarin je leert ‘nadenken’ en de carrière waarin je leert ‘voordenken’ gaan benadrukken bij colleges, artikelen en dergelijke. Ben je nieuwsgierig? Stem op mij.’

Breng hier je stem uit

 

 

 

 

Zoeken

 

 


 

Vacatures

 


 

Vacatures plaatsen?

 

 

terug ....